Hei det er Emma igjen. Vet du, jeg er faktisk arkeolog og her skal jeg fortelle litt om hvor arkeologer jobber!

FRA LUFTA

Ja, du leste rett! Arkeologer bruker en del bilder tatt fra luften. Noen ganger er det bare bilder. Det kan vise oss sirkler rundt gravhauger eller striper der det har vært vegger. Noen ganger skannes bakken. Da lages det et slags kart som kan vise oss hva som ligger der.

OPPÅ BAKKEN

Noen ganger bruker vi maskiner som skanner bakken. De kan også gi oss kart over hva som er under bakken. Arkeologene bruker kartene til å bestemme hvor de skal grave. Noen ganger brukes de også til å fortelle andre hvor de ikke burde bygge.

I BAKKEN

Ofte så må arkeologene grave i bakken for å lære om fortiden. Noen ganger finner de hus og bålplasser. Andre ganger finner de graver og kanskje skatter! Arkeologer er litt rare. Vi kan faktisk synes at det er en skikkelig skatt å finne en veldig gammel utedo! Da kan vi nemlig lære veldig mye om de som levde før oss!

TIL VANNS

Noen arkeologer jobber under vann! Der det er vann nå er det ikke sikkert at det alltid har vært vann. Noen steder har det vært tørt før og da bodde det folk der. Derfor kan vi finne spor etter mennesker også under vann. Skipsvrak kan også arkeologer jobbe med.

PÅ MUSEUM

Jeg jobber på et museum. Der skal jeg fortelle om ting som andre har funnet. Det er veldig viktig å fortelle folk om alle de flotte og rare tingene som er funnet. De tilhører jo alle sammen! Men det er også viktig at de kommer på et museum der de kan bli godt tatt vare på.

Akkurat nå er det stengt så da må vi finne andre måter å fortelle på!

NYTTIGE ORD

Arkeolog: En arkeolog er en som har studert forhistorien vår og som vet hvordan vi kan lære om den ved å grave etter ting i bakken. De graver ikke etter dinosaurer, men etter spor etter mennesker.

Gravhaug: en haug av jord som ble bygget over en grav.

Skipsvrak: Når et skip har sunket kaller vi det et skipsvrak.

BILDET

Bildet øverst viser en arkeolog på en utgravning. © 2020 Kulturhistorisk museum, UiO Du kan se flere bilder av arkeologer på jobb her