Mennesker har alltid trengt å skaffe seg mat. I dag er vi heldige og kan handle på butikken, men har du tenkt på at gulerøttene og kjøttdeigen fortsatt kommer fra et sted? – Emma

GÅRDEN

I løpet av siste del av steinalderen begynte mennesker å bli bofaste. Det betyr at de bygde seg hus som de bodde i over lengre perioder. Før hadde de hytter eller telt og flyttet mye rundt.

Etter hvert begynte de å dyrke egen mat og holde husdyr. Før hadde de jaktet og sanket det de trengte.

 

DYRKING

På Veien vet vi litt om hva de har dyrket fordi det er funnet pollen og frø. Disse er analysert av noen som kan sånt. Han kunne se at det var både rug, bygg, hvete og havre fra Veien. De har med andre ord dyrket en del korn opp igjennom tiden.

 

DYRA

På Veien er det funnet rester etter hest, sau eller geit, ku og fugl.  Det er usikkert om dyra har bodd på Veien eller om man har tatt de med som mat når man har hatt fest der. En del ting er laget av bein eller gevir. Det kan være fra ville dyr som elg, men det er det ingen som har sjekket.

FRA NATUREN

I tillegg til å spise det som ble dyrket på gården og dyra, så har man hentet mat i naturen. Der har man funnet bringebær og hasselnøtter. Kanskje har man jaktet i tillegg. Det finnes også en del planter som nesle og melde. Disse ble brukt til mat i for eksempel gryter eller grøt. Det var en del forskjellige trær rundt Veien også. I tillegg til hassel og or var det både furu og bjørk. Furubark, den innerste, kan brukes i mat. Bjørkeblader kan brukes til plantefarging. Men andre nyttevekster kan vi skrives om en annen gang.

I DAG

I dag er det fortsatt mange som er flinke til å bruke naturen rundt seg til mat. For eksempel plukker man blåbær i skogen. De aller fleste av oss handler det meste i matbutikk. Det er bonden som gjør det meste av jobben. De både dyrker planter til oss og tar vare på dyra. Hverken gulerøttene eller kjøttdeigen blir til i butikken!

NYTTIGE ORD

Sanket: hentet mat i naturen

Nyttevekst: en plante som mennesker kan bruke til noe