Vet du, de likte faktisk å spille spill i forhistorien og. Ikke alle hadde tid og mulighet, men vi finner noen spill i graver. – Emma

SPILLEBRIKKER OG TERNINGER

Vanligvis finner vi bare spillebrikker og terninger. Brikkene kan være laget av bein eller gevir eller glass. En del av terningene er rektangulære.

 

HVA SPILTE DE?

Det er ikke så greit å vite hva de har spilt fordi vi sjelden finner spillebrett. Kan du tenke deg hvorfor? Nettopp! De var oftest laget i tre – og det råtner jo bort i bakken. Vi har noen.

 

GOKSTAD

Fra Goktsad skipet er det funnet et spillbrett. På denne var det både spillet mølle og hnefatafl. Hnefatafl er et strategispill. Den ene spilleren forsvarer høvdingen og den andre spilleren prøver å ta høvdingen. Vi vet ikke helt sikkert reglene lengre, men det er laget noen regler til det.

Mølle kjenner du kanskje til?

DE ELDSTE SPILLENE

De eldste spillene vi vet om kommer fra Midt-Østen. De lignet litt på Ludo. Det eldste heter Senet og er fra Egypt ca 3100 FVT. Ur er et annet gammelt spill fra ca 2600 FVT. Det spilles fortsatt i dag og kommer fra Mesopotamia. Bildet øverst er av spillet Ur.


SPILL = IDRETT

I norrøn tid var brettspill en av de viktigste idrettene. Da var idrett ikke bare oppgaver man løste med kroppen, men også oppgaver der man måtte bruke hodet. I dag er det mange som regner Magnus Carlsen som idrettsutøver. Han spiller sjakk.

 

SJAKK

Sjakk kommer fra det persiske området ca 600 EVT. Det har blitt byttet noen regler og brikker med tiden. Det er funnet et vakkert sett med spillebrikker ved Lewis, en av Shetlandsøyene.

LINKER

Lewis sjakkbrikker NB Engelsk side, men fine bilder og en 3D modell.
Spillebrikker
Terninger