Hei det er Emma igjen. I dag skal jeg fortelle om noe som mange arkeologer har glemt litt: tekstiler!

KONGSHAUGEN OG SÆTRANGHAUGEN

Kongshaugen på Veien ligner en del på Sætranghaugen på Haug. Begge haugene ble utgravd tidlig på 1800-tallet. I begge haugene fant man gravkammer og skjelett. I begge haugene fant man ting som kom fra utlandet og i begge haugene fant man tekstiler.

KJIPE BRUNE FILLER

Tekstilene som ble funnet er små brune filler. De ser skikkelig kjipe ut ved første øyekast. Egentlig er de veldig spennende! De kan fortelle oss masse! Tekstil er det samme som stoff.

FARGER

Stoffene var egentlig ikke brune. De ble analysert. Det viser seg at det var forskjellige farger. Det ene stykket fra Veien var rosa-rødt i fargen! Den var farget med cochenille. Rart ord! Det er en liten lus som man kan tørke og knuse. Man bruker den når man skal lage de røde non-stoppene også!

Når man farger med den så blir stoffet rødt eller rosa-rødt. Den lusa får man ikke tak i i Norge. Den kom fra utlandet og var nok for rikinger.

BÅND

På et av stoffene fra Sætrang var det et bånd. Båndet er laget med brikkevev. Man kan lage mange flotte bånd med brikkevev. Det er en gammel teknikk.  Båndet fra Sætrang er det eldste brikkebåndet i Norge!

DE SOM LAGDE STOFFENE

Stoffene ble laget av noen som virkelig kunne det. Det kan man se når man studerer dem. Det er veldig pent gjort. For å lage stoffene var det mange ting de måtte kunne. De måtte først ha ull fra sauen. Så måtte de kamme ulla slik at den ble glatt og fin. For å lage tråd måtte de spinne på håndtein. De måtte ha MYE tråd. Mange mil! Så måtte de veve stoffet på en stor vev. Og så måtte de sy det sammen, pynte med bånd eller andre ting. Mye jobb!

 

NYTTIGE ORD

Tekstil: stoffer. Stoffer kan brukes til mye; sengetøy, klær, sekker osv.

Gravkammer: et lite hus i en grav. Laget av tømmer

Cochenille: en liten lus som man kan tørke, knuse og bruke til å farge stoff.

Brikkebåndet: Bånd laget på en brikkevev.

Håndtein: før spant man ull til tråd med håndtein. Man festet ulla øverst på håndteinet. Nederst på håndteinet var et hjul. Når man spant dette rundt ble ulla tvinnet sammen til en tråd.